Om det är någon typ av tjänst som har exploderat i användning senaste åren så är det molntjänster. Det kan vara allt från Saas-tjänster som Dropbox och Slack till streamingtjänster som Netflix. Det handlar helt enkelt om information och data som färdas via nätet mellan olika hårdvaror. Chansen är alltså stor att du är en moln-användare på fler sätt än ett.
Men när vi pratar om molntjänster inom organisationer, finns det inte bara en typ av nätverk. Man brukar dela in dem i tre olika kategorier:
Public Cloud - Ett online-moln som används via internet och kan delas mellan organisationer.
Private Cloud - Ett online-moln som tillhör och används av endast din organisation.
Hybrid Cloud - Ett alternativt sätt att använda både privata och publika molntjänster.
När du ska börja använda molnet i din verksamhet är det viktigt att du väljer rätt alternativ, så att du inte lägger pengar på tjänster du inte kommer att använda, och att viktig information inte hamnar i fel händer.
I den här artikeln går vi igenom vad som är skillnaden mellan dessa tre alternativ, och vilket alternativ som passar vilken typ av organisation.
Public Cloud är den vanligaste molntjänsten, och här hittar vi jättar som till exempel Microsoft Azure, Amazon Web Services eller Google Cloud. Applikationer som Gmail och Google Docs är alltså applikationer inom Google Cloud, till exempel.
Det som kännetecknar Public Cloud är att de delar sina tjänster till flera olika kunder samtidigt. Dock är alltid kundens data och applikationer gömda från andra kunder, så klart.
Att hyra in sig på ett publikt moln är lite som att hyra en lägenhet. Hyran är oftast överkomlig, och får du problem så kan du prata med hyresvärden så löser de det.
En av de största fördelarna med att använda Public Cloud är att det går snabbt att sätta upp. Du behöver inte skapa någon egen server eller liknande, utan du startar helt enkelt ett medlemskap och får tillgång till din tjänst eller ditt utrymme direkt.
Bland mindre företag är Public Cloud det givna valet, med tanke på utbudet av tjänster, flexibla kostnader, och att man får hjälp med underhållet. Däremot är det inte lika säkert som Private Cloud, så för företag som har känslig information kan det vara värt att titta på privata alternativ.
Private Cloud kallas ofta för datacenter. Det är när företaget själv äger servrar som endast anställda inom organisationen kan komma åt. Oftast är servrarna skyddade fysiskt, men också via brandväggar. Du sköter allt underhåll själv, och har total kontroll över vilka som kan komma åt innehållet, och hur molnet ska fungera.
Private Cloud är lite som att köpa ett hus. Det är mycket mer privat, men det kan kosta mer. Och om något går sönder, behöver du anlita någon eller fixa det själv.
Private Cloud är det överlägset säkraste alternativet. Här kommer garanterat ingen utomstående att kunna se din information. Du har också total kontroll och kan utforma molnet som det bäst passar din organisation.
Private Cloud lämpar sig bäst för företag med känslig information, som till exempel banker eller underrättelsetjänster. Dock tillkommer en stor kostnad då du måste sköta allt underhåll och all uppgraderingar själv, så räkna med att det passar bäst för större företag som kan investera en del i projektet.
Hybrid Cloud innebär en kombination av publika och privata molntjänster, som jobbar tillsammans för att generera en stabil infrastruktur. I hybrida moln finns det alltid både privata och publika komponenter.
Hybrid Cloud är perfekt om du vill gå från public till private eller vice versa, och viss information är känsligare än annan. Då kan du flytta över lite i taget, och fortsätta använda fördelarna som kommer med de båda tjänsterna där de behövs.
Det absolut vanligaste bland större företag är att man använder hybrida molntjänster, just för att kunna utnyttja fördelarna hos Public Cloud, men ändå ha sin viktiga information i Private Cloud.
Våra konsulter är specialister inom Microsofts publika, privata och hybrida molnlösningar. Tveka inte att ta kontakt med oss för råd och tips.